Portada pas a pas

Com es pot veure als extres del Ramon Llull, vaig preparar fins a quatre esborranys de diferents portades per al còmic. L’editorial es va decantar per aquell que també era el meu favorit, aquell que més coses em suggeria. Calia però apropar la figura de Llull per a reforçar l’efecte. Per a la seva realització vaig decidir emprar la mateixa tècnica que amb la resta del còmic.

0

A l’esbós inicial volia donar impressió de fotografia feta amb un gran angular, com si es veies la imatge a través d’un ull de bou, però sense que es distorsionés massa la imatge. És difícil dibuixar així correctament a mà alçada, per a ajustar-me bé a la perspectiva focal, doncs, vaig necessitar fer-me una trama d’eixos. A falta d’idees més complexes vaig improvisar la següent solució:

12

Escanejar una fulla de paper quadriculat i transformar-la amb la opció de perspectiva focal del Photoshop. Aleshores només va caler imprimir la flamant trama d’eixos a la mida definitiva del dibuix (una mica més gran que un A3).

Un cop tot preparat, era l’hora d’atacar els llapis. L’esbós de la figura d’en Ramon Llull el podeu trobar a la primera plana del còmic, i els fons als extres. Els vaig fer en dues fulles separades (ja he explicat que m’és més còmode treballar així) i és especialment en els fons que vaig fer servir la trama d’eixos, per a guiar-me en la perspectiva.

3

A la fotografia es pot observar a més dels esbossos de la figura i el fons, el resultat que queda al calcar el dibuix amb la pantalla de llum al paper definitiu.

Amb el dibuix calcat vaig començar a “entintar”, és a dir, a repassar les figures per a obtenir el volum adequat (seguint el principi que els objectes que estan en primer pla han de tenir un volum de línia més marcat que els objectes del fons). A la fotografia es pot observar “l’entintat” a mig acabar.

4

Per a donar les ombres vaig utilitzar l’aquarel·la (Van Gogh color Indigo) que li dona un cert acabat orgànic, molt efectiu sobretot per a la roba i la paret del darrera.

5

Aquest és el resultat. Com veieu, als fons és on més s’aprecia l’efecte de seguir la perspectiva focal (especialment a les rajoles del terra). L’ampit de la porta del fons pretenia crear un efecte envolvent sobre la figura d’en Llull, així com les columnes i els signes gravats a la paret del fons (signes àrabs, hebreus i cristians, formant metafòricament el triangle del què tracta l’obra). D’alguna manera buscava que tota la il·lustració orbités al voltant del rostre i els ulls:

6

Ja només falta escanejar el dibuix i donar-li el color amb el Photoshop. Com veureu, els tons del dibuix acabat no difereixen en excés dels de l’esborrany. Tot sovint, als esborranys, sense la pressió d’aconseguir l’acabat perfecte per al dibuix, és quan s’aconsegueixen les solucions més simples i efectives.

7

Anuncis

9 responses to “Portada pas a pas

 1. Magnífica portada. Aixó de l’ull de bou demostra la cura que hi poses en el teu treball. He llegit ja el còmic i el recomano de totes totes. Es respira l’edat mitjana per tot arreu i la historia engantxa molt. Ja et fare arrivar per mail una opinió meva mes extensa. Et linkeo ara mateix.

  Salut

 2. Moltes gràcies per la visita, i per les teves paraules, les valoro altament i més venint d’un autor com tú. M’alegro que t’hagi agradat el còmic!

 3. Una grata sorpresa la de esta obra!

  Un guión excelente y un dibujo detallado y brillante. Además aquí nos expones todos los secretos de su making-off! Ojalá todos los autores dedicaran tanto esmero a sus propuestas..

  Espero en breve encontrar más trabajos tuyos en mi librería!

  Un saludo

 4. Pues no conocía tu blog y no conocía este comic, pero ten por seguro que lo voy a tratar de buscar…
  ¿saldrá en castellano?

  Te enlazos en autores de mi blog.

  Un saludo y gracias por el enlace.

 5. Genial la idea de representar grans angulars. L’efecte és sorprenent! El mateix dic de totes les perspectives que es van trobant al llarg del còmic.
  Realment, cada vinyeta és una obra mestra. Es podria emmarcar.

 6. Jo mateix el vull emmarcar…

 7. una estupenda portada, muchas gracias por explicarnos su paso a paso.

 8. Retroenllaç: Glénat » Blog Archive » Torrents/Llull, l’enginyer i el filòsof.

 9. Mare de Déu. Ja es veia, ja, que la perspectiva de la portada era treballada.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s